Partnergeweld

partnergeweld Partnergeweld

Wat is de dynamiek tussen het slachtoffer en de pleger bij afhankelijkheidsrelaties? Hoe kan mentale en fysiek mishandeling in relaties worden herkend en voorkomen? Hoe kan iemand komen tot een gezonde relatie en een goed zelfbeeld? En wat kan je als professional doen om partnergeweld aan te pakken?

Tessel ten Zweege zat vast in een gewelddadige relatie. In deze aflevering vertelt ze hoe ze fysiek en mentaal mishandeld werd door haar vriend en hoe ze door een hel ging. Sabine Meulenbeld, coach op het gebied van (positieve) seksualiteit, misbruik, afhankelijkheidsrelaties en trauma, gaat verder in op partnergeweld en op het verhaal van Tessel.  

Beluister eerst de aflevering voordat je aan de slag gaat met de teamtool:

Apple Podcasts – Partnergeweld

Spotify – Partnergeweld

Teamtool

De teamtool is een ondersteuning op de podcast ‘niet jouw schuld’. De tools hieronder geven concrete handvatten hoe je de onderwerpen uit de aflevering kan bespreken met je team of met andere betrokken collega’s. Met name normen rondom gender en seksualiteit en hoe die bijdragen aan de sociale veiligheid van jongeren.

Als een team ga je dan in gesprek met elkaar over deze subthema’s. Na het uitvoeren van de teamtool heb je als team een beter overzicht wat gedaan kan worden om partnergeweld onder jullie doelgroep te voorkomen.

Teamtool partnergeweld voor begeleider
Hier vind je een uitgewerkte methode om samen met collega’s succesfactoren bij de preventie van partnergeweld te identificeren.

Achtergrondinformatie partnergeweld
Via dit document vind je informatie bij de podcastaflevering, dat als huiswerk aan de deelnemers van de sessie kan worden gestuurd.

Spiekbriefje partnergeweld
Mogelijke succesfactoren zijn hier te vinden om uit te printen en mee te geven aan je collega’s tijdens het uitvoeren van de teamtool.

Ben je een professional en heb je de podcast geluisterd? Dan kan je hier de podcast evalueren om ons zo verder te helpen voor toekomstige projecten.  

Happy2Gether training: begeleid jongeren naar gezonde en fijne relaties

Veel jongeren vinden het vaak lastig om partnergeweld en gezonde relaties te herkennen. Uit een onderzoek van Act4Respect kwam naar voren dat 25% van de jongeren het acceptabel vindt om geweld te gebruiken als de partner hiermee begint.  Daarom is het belangrijk dat professionals weten hoe ze jongeren hierbij kunnen helpen om gezonde relaties te vormen. Dit is het doel van de Happy2gether training, een gratis, korte online training ontwikkeld door de alliantie Act4Respect van kenniscentra Atria en Rutgers.

Ben jij een professional vanuit de zorg of het onderwijs die werkt met jongeren, en wil jij bijdragen aan de preventie van partnergeweld onder jongeren? Klik dan hier om met Happy2gether aan de slag te gaan!

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen