Shame sexting

shame sexting Shame sexting

Wat is shame sexting? En wat is het verschil tussen sexting? Hoe kunnen we sexting als ‘fijn’ en ‘veilig’ gaan zien dat hoort bij de ontwikkeling van jongeren? Hoe speelt groepsdynamiek een rol bij online shaming? Kunnen we niet allemaal pleger zijn? Op welke manier spelen traditionele gendernormen hierin een rol? Hoe kan je victimblaming voorkomen? En hoe kan je als professional uiteindelijk bijdragen aan een leuke en veilige omgeving online?

Robin Griffin was zowel pleger als slachtoffer van online shaming. In deze aflevering vertelt ze hoe ze op de middelbare school een naaktfoto verspreidde en hoe een paar jaar later de rollen omgedraaid waren en er een valse naaktfoto van haar werd doorgestuurd. Jacqueline Kleijer, specialist media opvoeding, (online)identiteit, seksualiteit en beïnvloeding, legt uit hoe je met jongeren kan praten over onlinegedrag en reflecteert op het verhaal van Robin.

Beluister eerst de aflevering voordat je aan de slag gaat met de teamtool:

Apple Podcasts – Shame sexting

Spotify – Shame sexting

Teamtool

De teamtool is een ondersteuning op de podcast ‘niet jouw schuld’. De tools hieronder geven concrete handvatten hoe je de onderwerpen uit de aflevering kan bespreken met je team of met andere betrokken collega’s. Met name normen rondom gender en seksualiteit en hoe die bijdragen aan de sociale veiligheid van jongeren.

Als een team ga je dan in gesprek met elkaar over de subthema’s die gekoppeld zijn aan het onderwerp van de aflevering. Na het uitvoeren van de teamtool heb je als team een beter overzicht wat gedaan kan worden om partnergeweld onder jullie doelgroep te voorkomen.

Teamtool shame sexting voor de begeleider
Hier vind je een uitgewerkte methode om samen met collega’s succesfactoren bij de preventie van shame sexting te identificeren.

Achtergrond informatie shame sexting podcast
Via dit document vind je informatie bij de podcastaflevering, dat als huiswerk aan de deelnemers van de sessie kan worden gestuurd.

Spiekbriefje shame sexting
Mogelijke succesfactoren zijn hier te vinden om uit te printen en mee te geven aan je collega’s tijdens het uitvoeren van de teamtool.

Ben je een professional en heb je de podcast geluisterd? Dan kan je hier de podcast evalueren om ons zo verder te helpen voor toekomstige projecten.  

Happy2Gether training: begeleid jongeren naar gezonde en fijne relaties

Veel jongeren vinden het vaak lastig om partnergeweld en gezonde relaties te herkennen. Uit een onderzoek van Act4Respect kwam naar voren dat 25% van de jongeren het acceptabel vindt om geweld te gebruiken als de partner hiermee begint.  Daarom is het belangrijk dat professionals weten hoe ze jongeren hierbij kunnen helpen om gezonde relaties te vormen. Dit is het doel van de Happy2gether training, een gratis, korte online training ontwikkeld door de alliantie Act4Respect van kenniscentra Atria en Rutgers.

Ben jij een professional vanuit de zorg of het onderwijs die werkt met jongeren, en wil jij bijdragen aan de preventie van partnergeweld onder jongeren? Klik dan hier om met Happy2gether aan de slag te gaan!

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen